Emelten kunnen een zware plaag zijn voor landbouw en graslanden. De emelt is de larve van de langpootmug en komt vooral voor in volggewas wat gekweekt wordt. Dat volggewas kan gras zijn, maar bijvoorbeeld ook maïs. Je vind emelten met name in hoog gras, omdat het daar het meest vochtig is. Maar ook in sportvelden en gazons vind je emelten terug. Zelfs in jouw moestuintje is het mogelijk om emelten tegen te komen, want ze houden ook wel van een stukje sla.
Wat zijn emelten precies en hoe zien ze eruit?
Emelten zijn te herkennen aan de grijsbruine kleur. Ze zijn pootloos en hebben geen duidelijke kop. Emelten zijn de larven van de langpootmug. In Nederland komen er voornamelijk twee soorten langpootmuggen voor, namelijk de weidelangpootmug (Tipula paludosa) en de kool langpootmug (Tipula Olerecea). Als je de wereld inkijkt vind je ongeveer 4500 soorten van de Tipula familie. 300 daarvan vind je terug in Midden-Europa. In principe zijn emelten niet moeilijk te herkennen als ze bijna volgroeid zijn. Ze zijn dan zo'n 4 cm groot en makkelijk te zien. Echter als ze in de eerste twee larvestadia zitten, dan zijn emelten makkelijk over het hoofd te zien.
De langpootmug
De nakomelingen van de langpootmug zijn dus emelten. De muggen herken je aan het dunnen lichaampje en lange poten. Deze soort mug behoort tot de familie van de tweevleugeligen. Het vliegen gaat deze muggen niet goed af en laten zich meevoeren door de wind. Als er geen wind staat vliegen ze op hele korte afstand en laten zich vallen in het gras. Voor eitjes leggen kiest de langpootmug plekken die niet te droog en niet te vast zijn. Uiteindelijk lopen er 4 stadia tot het eitje een volwassen insect wordt. Namelijk de ei, larve, pop en insect stadia.
Aaltjes tegen emelten
Zodra je gazon bruine en kale plekken heeft dan is er grote kans dat je emelten hebt. In de nacht eten deze larven van de langpootmug het jonge groene gras op. Voordat ze dat doen bijten ze in de voet van de grasplant en trekken die mee de bodem in. Emelten kunnen grote schade aanrichten en niet alleen in je gazon. Ook je moestuintje kan behoorlijk aangevallen worden. Je kunt aaltjes tegen emelten gebruiken. Aaltjes werken met bacteriën die dodelijk zijn voor de emelten. Het is een biologisch bestrijdingsmiddel en is uiterst effectief om emelten tegen te gaan.